20 kľúčových vecí, ktoré potrebujete vedieť o phishingových útokoch - časť 3

14. nov 2023

 

Čo potrebujete vedieť o smishingových útokoch:

12. Smishing (SMS phishing)

Ako rastie naša závislosť od smartfónov, rastie aj oblasť hrozieb. Smishing je metóda, pri ktorej sa návnada nastavuje prostredníctvom textových správ. Správa obsahuje podvodnú výzvu a následne link, na ktorý treba kliknúť. Ľudia často dôverujú textovým správam viac ako e-mailom, vďaka čomu je smishing efektívnou taktikou phishingu. Veľa ľudí stále nevie, že aj SMS správy sa zneužívajú na podvody.

Tip: Pokiaľ vám príde SMS správa a obsahuje podozrivý link, nikdy na neho neklikajte.

 

13. Vyžaduje sa naliehavé opatrenie

Podobne ako phishing založený na e-mailoch, smishing často obsahuje správy, ktoré vyžadujú okamžitú akciu. Správy môžu uvádzať, že používateľ vyhral súťaž, balík čaká na doručenie, alebo sa blíži zablokovanie bankového účtu.

 

14. Škodlivé odkazy

Charakteristickým znakom smishingu je zahrnutie krátkych, často zahmlených odkazov. Po kliknutí na tieto odkazy vedú používateľov na podvodné webové stránky, na ktorých je možné získať osobné údaje alebo prístupy.

Tip: Nezabúdajte, že URL adresa musí byť korektná a pred ňou sa musí nachádzať šifrovaný protokol HTTPS. Napríklad takto https://www.somi.sk/

 

15. Priame požiadavky

Niektoré pokusy o útok priamo žiadajú prijímateľov správ, aby odpovedali na text a rovno prezradili svoje citlivé informácie.

Ing. Lukáš Maliniak

konzultant informačnej bezpečnosti